Over Marthe

Eindbeoordeling AKV St. Joost

“Je hebt gevoel voor sfeer, humor en temperament waardoor er altijd kleine grapjes, milde ironie in je werk te vinden zijn. Opdrachten zet je goed naar je hand. Met jouw constante gedrevenheid weet je projecten tot een goed einde te brengen. Een stille kracht.”


Opdrachtgevers

Muziek  -  2007-heden

In mijn vrije tijd ben ik veel met (klassieke) muziek bezig. Het kan niet anders dan dat dit als een rode draad door mijn werk loopt. Zo ben ik vaste vormgever van flyers, posters en programmaboekjes voor het Filharmonisch Orkest ‘s-Hertogenbosch. Ook maakte ik hun nieuwe logo. En ook voor het Studenten Orkest Tilburg en Groot Film- en Musicalorkest Timbres Divers uit Dordrecht wordt ik met enige regelmaat gevraagd posters te ontwerpen. Verder leverde ik de beelden voor de KIDsite van deFilharmonie en was ik illustrator van het (inmiddels opgeheven) vakblad over klassieke muziek ‘Mens en Melodie’. Viooldocent Jos van den Dungen vroeg mij de cover en binnenwerk illustraties voor een Etudeboek van hem te maken. En voor vioolschool Fiedelino ontwierp ik o.a. stickers van muzikale Sint en Pieten.

Univers  -  2007-2014

Univers, het weekblad van de Universiteit van Tilburg, was een aantal jaar één van mijn vaste opdrachtgevers.  Vanaf eind 2007 maakte ik hier met regelmaat illustraties voor over de meest uiteenlopende onderwerpen. Via Univers maakte ik ook af en toe een poster i.o.v. de Universiteit van Tilburg.

Malmberg  -  2004-2011

Al toen ik op de academie zat begon ik te illustreren voor uitgeverij Malmberg. Inmiddels heb ik getekend voor verschillende lesmethodes voor het basisonderwijs, zoals Taal Actief, Lekker Lezen en Pluspunt.

Noordhoff  -  2010-heden

Naast Malmberg, werk ik ook voor een andere uitgeverij, Noordhoff. Ook hier maak ik illustraties voor basisschoolkinderen. Ik tekende o.a. voor Mini Loco ‘Lekker fit’, Taal op maat en Timboektoe.

Artesc  -  2009-heden

Artesc is een klein, maar groeiend bedrijf dat cursussen verzorgt in presenteren en schrijven. Zij hebben mij gevraagd hun huisstijl te herzien. Ik ontwierp een logo, visitekaartjes, briefpapier, certificaten, cursusboeken (cover en binnenwerk), uitnodigingen, flyers en de nieuwe website. Inmiddels ben ik hun vaste vormgeefster.

Jeelo  -  2009-heden

Vanaf eind 2009 besteed ik het grootste deel van mijn tijd aan het werk voor Jeelo (Je Eigen Leeromgeving). We werken met een groot team aan kerndoeldekkende digitale content voor wereldoriëntatie en sinds kort ook rekenen en taal voor de basisschool. Ik begon er met ‘gewoon’ illustreren en dat doe ik nog steeds. Maar gaandeweg zijn er ook andere uitdagende taken op mijn pad gekomen:

 1. Grafisch werk, zoals advertenties, uitnodigingen, flyers, artikelen en ander drukwerk. En ik heb twee keer het Jeelo Magazine vormgegeven.

 2. Ontwerp van de huisstijl.

 3. Ik dacht mee over de vormgeving van de digitale leeromgeving Mijn Jeelo en maakte er de icoontjes  voor.

 4. Ik ben er ‘beeldexpert’, wat inhoudt dat ik instructies schrijf en andere illustratoren die voor Jeelo werken  met vragen bij mij komen.

 5. Het schrijven van lessen.

 6. De redactie voor lessen voor groep 3/4 en het maken van werkbladen hierbij.

 7. Illustreren voor het handboek en het businessplan.

 8. Voor verschillende animaties een storyboard maken en illustraties leveren.

 9. Grafisch ontwerp van teksten voor begrijpend lezen. Bijv. website, verpakking, brochure of interview.

 10. Het maken van interactieve illustraties (html5). Voornamelijk ‘drag&drop’-spelletjes, maar ook illustraties waarop je dingen kunt aanklikken en animatie-achtige illustraties.

 11. Ik maakte Prezi’s (online presentaties).

 12. En voor woordenschat voor groep 1/2 maakte ik raamwerken, beeldinstructies voor andere illustratoren,                     schreef ik trainers (‘spelletjes’ om de woorden in te slijpen) en illustreerde ik zelf enkele woordplaten.


Verder werkte ik o.a. aan...

 1. -een aantal illustraties voor DUB (de online Universiteitskrant van de Universiteit van Utrecht) 2011-2014

 2. -verschillende geboortekaartjes voor Anne, Guus, Inthe, Julie, Maud, Max en Elin 2010-heden

 3. -uitnodigingen voor meerdere bruiloften en feestjes 2009-heden

 4. -ruim 800 kleine zwart-wittekeningetjes voor een Remediërend Spellingsprogramma van Giralis 2010

 5. -posters voor het Totaal Festival in Bladel, toneelgroep Ontogenacht en toneelgroep Excelsior 2009, 2010

 6. -losse illustraties voor Printbuyer, Didaktief 2006, 2008

 7. -de coverillustraties van het jaarverslag 2007 voor stichting Ombudsman en van de uitgave over duurzaamheid van platvorm FS Insight 2008, 2012

 8. -verschillende logo’s voor het project “Schitterende scholen” voor Giralis, Cube Consulting 2008, 2010

 9. -een website, logo en ander beeldmateriaal voor de Gijsbersstichting 2012

 10. -het ontwerp van een poster, kaart en cd-hoesje van de schoolmusical ‘Sneeuwwitje & de  7 kerstmannetjes’ iov Het Verkeerde Beentje 2013

 11. -een avatar en icons voor de app Stepz (voor peuters) i.o.v GetApped 2015


Stages  -  2005/2006

Tijdens de illustratie opleiding liep ik stage bij o.a. illustratrice Helen van Vliet, de Bibliotheek van Breda en uitgeverij Wolters-Noordhoff


Opleidingen en workshops

WEI, Eindhoven  -  ‘Paper, Scissors, Glue’ april 2008

Kunstenaars & Co, Den Haag  -  ‘stARTfactory’ oktober 2007

AKV St. Joost, Breda  -  Illustratieve vormgeving 2002-2007

Jeroen Bosch College, ‘s-Hertogenbosch  -  VWO 1999-2001

Jeroen Bosch College, ‘s-Hertogenbosch  -  HAVO 1995-1999Programma’s waar ik regelmatig mee werk:

Photoshop

Illustrator

InDesign

Prezi (online presentaties)

Tumult Hype (interactieve illustraties)

Word, Excel, Pages en Numbers

Wordpress